Siirry pääsisältöön

Vanhat sähköhoitolaitteet

Tässä postauksessa esittelen hieman kummallisempia härveleitä. Tällä kertaa aiheena on antiikkiset sähköhoitolaitteet. 

Tässä on Jnnerva- merkkinen sähköhoitolaite 20- luvulta. Näitä laitteita kutsuttiin englanniksi nimellä Violet Ray Machine. Suomenkielistä vastinetta nimelle en ole löytänyt. Useimmat aikanaan Suomeen tuodut laitteet on valmistettu Saksassa.

1800- 1900- lukujen vaihteessa sähkö oli uusi ja mielikuvitusta kiihottava asia. Sähkön voimaan uskottiin tuolloin kuin somen kaikkivoipaisuuteen reilu sata vuotta myöhemmin.

Ihan tarkkaan ei tuolloin tiedetty, mitä sähkö oli ja mitä kaikkea sillä oikein voidaan saada aikaan. Siispä sähköä tarjottiin myös parannuskeinoksi mitä moninaisimpiin vaivoihin kaljuuden hoidosta kihtiin. 

Tässä alla on varhaisempi sähköhoitolaite. Tämän kaltaiset laitteet yleistyivät 1800- luvun jälkipuoliskolla ja olivat suosittuja 1900- luvun alkuun.

Varhaisempi laite noin 1900- luvun alusta. Tämä toimi alkeellisella paristolla. Sitä vanhemmat laitteet käyttivät käsin pyöritettävää dynamo- koneistoa.

Koneen toimintaperiaate on yksinkertainen. Kemiallisen pariston tuottama matala jännite ohjattiin pieneen induktiokäämiin, joka sitten nosti jännitettä suuremmaksi ja katkoi sen sopivan mittaisiksi pulsseiksi. Tästä jännite ohjattiin kehoon erilaisilla käsissä pidettävillä kahvoilla ja vempaimilla.

TÄSSÄ ja TÄSSÄ videossa näkee laitteet toiminnassa.

Jos ei laite paranna, niin sitten usko!

En ole itse kokeillut, miten mukavalta laitteilla annetut hoidot ovat mahtaneet tuntua. Aikanaan ihmiset ovat nähtävästi olleet ihan mielellään valmiit kokemaan pientä tuskaa siitä hyvästä, että vaivat edes hieman helpottaisivat. 

Usko laitteen parantavaan voimaan näyttää olleen tarpeeksi vanha, jotta laitteet pysyivät suosiossa yli puoli vuosisataa. Tuolloin lääketiede ei toki ollut yhtä edistynyttä kuin nykyään ja ihmisten vaivat olivat varmastikin paljon nykyistä moninaisemmat. Varmaan ovat laitteet olleet aikanaan muotiakin, ja niitä lienee tultu naapuriinkin ihmettelemään ja kokeilemaan.

Tämän kaltaisia laitteita käytettiin erityisesti hermostoperäisten vaivojen hoitoon. Tai niihin laitteen ainakin uskottiin parhaiten tehoavan. No, reilu sata vuotta sitten uskottiin hysteriaan ja muihin nykyisen mittapuun mukaan melko erikoisesti nimettyihin vaivoihin. Sairaudet lienevät olleet yhtä huonosti tunnettuja kuin niihin käytettyjen hoitokeinojen teho. Muuta ehkä tämä laite helpotti niin korsetissaan pyörtyilevän neidon heikkohermoisuutta kuin rakkaudentuskissaan vääntelehtivän viktoriaanisen runopojan sydänsurua. Kuka tietää!

Näitä löytää yhä

Melko vanhoja sähköhoitolaitteita näkyy liikkuvan jonkin verran antiikkimarkkinoilla, mutta usein ne ovat epätäydellisessä kunnossa ja niistä puuttuu osia. Hyväkuntoista laitetta, jossa kaikki osat ja tykötarpeet on mukana, on haastavaa löytää. 

Laitteet ovat lähes aina näyttävän näköisissä puulaatikoissa ja niiden metalliset osat ovat messinkiä. Mukavan näköisä härveleitä vaikkapa steampunk- henkiseen kokoelmaan!

Tässä pienikokoinen sähköhoitolaite noin 1800- luvun lopusta. Tämäkin on valitettavasti epätäydellisessä kunnossa.

Violet Ray Machine

1920- luvulla yleistyivät Violet Ray Machine- nimellä tunnetut sähköhoitolaitteet. Näissä käytettiin kaasulla täytettyjä erilasia lasiputkia ja lieriöitä (elektrodeja), joihin ohjattiin jännite. Se sai putken sisällä olevan kaasun hehkumaan näyttävästi violettia valoa, kun putki tai lieriö kosketti ihoa. Laite johtaa iholle saman kaltaisia plasmakaaria, mitä esimerkiksi plasmalampuissa nykyäänkin voi nähdä.

Tässä Violet Ray Machine 20- luvulta tämäkin. Näitä näkee eri kokoisina. Tässä paremmin varusteltu malli, jossa on mukana monia erilaisia lasisia elektrodeja, joilla sähköä johdettiin iholle.

Violet Ray Machine perustuu Nikolai Teslan kehittämän tekniikan pohjalle. Laite toimii samalla tavalla kuin teslamuuntaja

Laitteen markkinoitiin parantavan aikanaan niin moninaisia vaivoja, että nykyaikaan suhteutettuna se varmaan parantaisin Suomen valtion kestävyysvajeenkin. 

TÄSSÄ  video, josta saa käsityksen laitteen toiminnasta.

Näitäkin laitteita näkyy toisinaan antiikkimarkkinoilla, usein eri kokoisina ja vaihtelevassa kunnossa.

Usein laitteiden sähköjohdot ovat haurastuneet ja muutenkin 20- luvun tekniikka on sitä luokkaa, että minä en ainakaan suosittelisi laitteita kokeilemaan. (Violet Ray Machine toimii verkkovirralla, joten hoitosessio saattaa äkkiä muuttua hautajaisiksi, jos laite on vikaantunut.) Jotkut asiaa paremmin tuntevat ovat kuitenkin korjanneet näitä toimintakuntoon.

Sähköhoitolaitteet ovat mielestäni hauska kuriositeetti menneen ajan uskomushoidoista. Kaikessa suhteessa olemme tuskin nykyäänkään tulleet kovin paljon menneen ajan ihmisiä viisaammiksi: Saman kaltaisia laitteita nimittäin myydään vielä uutenakin, kuulemma myös joissain astetta tuhmemmissa kaupoissa...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Royal No. 10

Päätin aloittaa oman blogini, joka esittelee hieman vähemmän tunnettua antiikkia ja keräilytavaraa. Kirjoitan myös esineistä, jotka uhkaavat painua unholaan, tai jotka tällä hetkellä ovat poissa muodista. Ensimmäisessä kirjoituksessani käsittelen kokoelmaani vasta tullutta Royal- merkkistä kirjoituskonekaunotarta 20- luvulta. Kirjoituskonevanhus löysi paikkansa eteisen arkun päältä ja toimittaa pian vieraskirjan virkaa. Tunnustan olevani koneromantikko. Vanhoista laitteista löytyy nostalgiaa ja glamouria, jota lähelle uudet persoonattomat massatuotantoesineet eivät milloinkaan pääse: Vanhojen laitteiden muotoilusta löytyy kauneutta ja esteettisyyttä, josta on nykyaikana tullut lähinnä kuriositeetti. Kauniit vanhat esineet tuntuvat kuuluvan hieman liikaakin vain keräilijöiden kokoelmiin tai museoihin, eivät "tavallisten" ihmisten koteihin. Luulen kuitenkin, että moni kaipaisi lisää kauneutta arkeensa, mutta ei aina osaa tai uskalla vaatia sitä. Ehkä menneen ajan kauneus tarvit

Erään miekan outo tarina

Joskus antiikkiesine, joka ensi silmäyksellä näyttää tunnistettavalta, osoittautuu joksikin muuksi. Näin kävi tämän miekan tapauksessa. Veljeni osti tämän miekan melko edullisella hinnalla nettihuutokaupasta.  En ole historiallisten teräaseiden spesialisti. Joskin verran minulla kuitenkin on tietoa myös tältä saralta. Tutkin miekkaa veljeni pyynnöstä ja koitin selvittää, millaisesta miekasta oli kysymys. Ensimmäinen silmäys Minusta miekka näytti nopean tarkastelun perusteella 1800- luvun jalkaväen tai tykistön lyhyeltä sapelilta. En kuitenkaan ollut tästä aivan varma. Googlailin hetken aikaa lisää tietoa. Tämän pikaisen tutkimuksen jälkeen selvisi, että miekka näytti olevan briquet - tyylinen lyhyt jalkaväen sapeli. Sapelityyppi kehitettiin Ranskassa 1700- luvun lopulla ja yleistyi Napoleonin sotien aikana. 1800- luvun aikana sapeli tuli laajalti käyttöön myös muissa Euroopan armeijoissa. Miekka ja huotra samassa kuvassa Miekan kahva näytti edustavan erityisen hyvin briquet- tyylisen s