Lattiasta kattoon ylettyvät kirjahyllyt eivät kuulu enää moneenkaan suomalaiseen moderniin kotiin. Kuitenkin jo muutama kirja voi tuoda ilmeikkyyttä sisustukseen, ilman isoa hyllyäkin.
Antiikkiset kirjat luovat sisustukseen lisää kerroksellisuutta ja kiinnostavuutta myös modernin tyylin rinnalle. Ja jos kiinnostusta ja tilaa riittää, miksipä ei hankkia niitä lattiasta kattoon yltäviä hyllyjäkin?
Kirjojen keräilyn suosio on Suomessa valitettavasti laskenut aiempien vuosikymmenten huipusta. Varsinkin harvinaisempien ja antiikkisten kirjojen keräily tuntuu olevan melko marginaalisen harrastajapiirin touhua. Kirjan rahallisen tai keräilyarvon ei tarvitse kuitenkaan olla vanhan kirjan hankkimisen lähtökohta. Kirja voi olla kaunis sellaisenaan, vaikka se ei olisikaan huippuharvinainen.
Usein vanhat kirjat ovat kauniita ja näyttäviä. Jo muutama kirja aseteltuna sopivaan paikkaan voi elävöittää kotia, luki kirjoja sitten tai ei: Olen itsekin hankkinut antiikkikirjoja vain ulkonäön takia, kodin kaunistukseksi. Toki kerään kirjoja myös lukeakseni niitä.
![]() |
Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla, 60- luvun sidos. Kompakti ja nätti kokonaisuus käy osaksi vaikka modernimpaakin sisustusta. Ei aivan antiikkia, mutta silti näyttävä sarja. |
Vanhimpien kirjojen keräilyssä olen keskittynyt pääasiassa 1700 luvun ja 1800- luvun alun käsin sidottuihin kirjoihin. Tuolloin kirjojen valmistus tapahtui vielä pienehköissä sitomoissa. Vasta puuhiokepaperin ja painotekniikoiden kehittyessä, noin 1800 luvun puolivälistä lähtien, kirjoja alettiin valmistaa koneellisesti.
Antiikkikirjojen keräilyn tärkeimmät kriteerit minulle ovat kirjan ikä ja näyttävyys. En hae tietoisesti harvinaisia tai kalliita kirjoja kokoelmiini.
Ikä ei sinällään kerro kovinkaan paljon kirjan arvosta, vaan kirjan kysyntä ja harvinaisuus. Joitain melko vanhojakin kirjoja voi löytää yhä melko edullisesti, varsinkin jos kirja on ulkomaalainen.
![]() |
Vanhempi maassamme julkaistu kirjallisuus on pääasiassa uskonnollista tai lainopillista. Kirjojen kielenä on lähes aina ruotsi. Auki oleva kirja on Ruotsi-Suomen laki vuodelta 1734. |
Suomalaiset hyvin vanhat antiikkiset kirjat (1700 luvulla painetut ja sitä vanhemmat) alkavat olla nykyään melko lailla kiven alla. Julkaisunsa aikana kirjat ovat olleet kalliita ja siksi niitä ei ole painettu kovin suuria eriä. Kirjoja on tuolloin omistanut pääasiassa vauraampi väki. Kieli on yleensä vanhemmissa kirjoissa ruotsia.
Uskonnollisia kirjoja löytyy vanhemmistakin kirjoista vielä kohtalaisesti. Nämä ovat pääasiassa Raamattuja, virsikirjoja ja katekismuksia. Muut kuin uskonnolliset aihepiirit ovat jo harvinaisempia.
Kaikkein vanhimpien kirjojen kunto ei ole yleensä kovin hyvä. Kirjat ovat aikanaan olleet kovalla käytöllä vuodesta toiseen. Samaa kirjaa on voitu käyttää sukupolvien ajan. Vaikka kirjat olisivatkin huonossa kunnossa, on niissäkin silti kerättävää.
![]() |
Hyvin vanhat kirjat ovat usein huonokuntoisia. Nämä kaksi ovat vielä ikäisekseen kohtalaisessa kunnossa. Molemmat 1700- luvulta. |
1850- luvun puolivälin jälkeen koneellisesti painettuja ja sidottuja uskonnollisia kirjoja liikkuu runsaasti, eikä niillä yleensä ole kovinkaan suurta rahallista arvoa. Nämä olen jättänyt kokoelmani ulkopuolelle. Myöskin ensipainokset ja muut marginaaliset harvinaisuudet jätän suosiolla muiden kerättäviksi.
Hauskaa tässä harrastuksessa on nimen omaan se, että jokainen saa valita mieleisensä kriteerit keräilylleen. Minua kiinnostavat erityisesti vanhat luonnontieteitä ja historiaa käsittelevät teokset.
![]() |
Tässä maantieteen oppikirjassa aivan 1800- luvun alussa on säilynyt kirjassa kiinni oleva kartta. Usein nämä on leikelty ajan saatossa irti ja myyty erikseen. |
![]() |
Samassa kirjassa on myös Ruotsi-Suomen kartta. |
![]() |
Tässä 1800- luvun alun kirjassa on kuvataulu eli planssi. Kuva on kuparikaiverrus, joka on käsin väritetty. Kirja käsittelee Napoleonin keisarikautta. |
Tervetuloa harrastamaan kirjojen keräilyä! Kuka vain voi aloittaa tämän harrastuksen, millaisella budjetilla tahansa.
Tosinaan näyttäviä vanhoja kirjoja löytää miltei ilmaiseksi, joskus jopa roskalavoilta. Kirja voi olla myös kaunis, vaikka se ei olisi vanhakaan.
Kirjojen keräilyn voi aloittaa oikeastaan mistä vaan: Esimerkiksi tietystä aihepiiristä, iästä, ulkonäöstä, ensipainoksista ja niin eteenpäin. Voit päättää vapaasti itse. Harrastus (ainakaan aluksi) ei vaadi edes kirjahyllyä!
Tämä kirjoitus oli kirjojen keräilystä pieni maistiainen. Käsittelen aihetta lisää tulevissa blogiteksteissäni.
![]() |
Tässä on kirjoja miltei lattiasta kattoon. Harrastus voi kuitenkin olla pienimuotoisempaa. |
Kommentit
Lähetä kommentti