Siirry pääsisältöön

Royal No. 10

Päätin aloittaa oman blogini, joka esittelee hieman vähemmän tunnettua antiikkia ja keräilytavaraa. Kirjoitan myös esineistä, jotka uhkaavat painua unholaan, tai jotka tällä hetkellä ovat poissa muodista.

Ensimmäisessä kirjoituksessani käsittelen kokoelmaani vasta tullutta Royal- merkkistä kirjoituskonekaunotarta 20- luvulta.


Kirjoituskonevanhus löysi paikkansa eteisen arkun päältä ja toimittaa pian vieraskirjan virkaa.


Tunnustan olevani koneromantikko. Vanhoista laitteista löytyy nostalgiaa ja glamouria, jota lähelle uudet persoonattomat massatuotantoesineet eivät milloinkaan pääse: Vanhojen laitteiden muotoilusta löytyy kauneutta ja esteettisyyttä, josta on nykyaikana tullut lähinnä kuriositeetti.

Kauniit vanhat esineet tuntuvat kuuluvan hieman liikaakin vain keräilijöiden kokoelmiin tai museoihin, eivät "tavallisten" ihmisten koteihin. Luulen kuitenkin, että moni kaipaisi lisää kauneutta arkeensa, mutta ei aina osaa tai uskalla vaatia sitä.

Ehkä menneen ajan kauneus tarvitseekin vastapainonsa. Esteettisyys, kauneus ja nostalgia ei ehkä erottuisi, jos sen vastakohtana ei olisi funktionalisuuteen ja kustannustehokuuteen keskittyvää nykypäivän muotoilua.

Mutta asiaan: Tässä on Royal No. 10- kirjoituskone. Malli ja valmistusvuosi, 1926, selvisi netistä tutkimalla. Tämä yksilö maksoi hieman alle 30 euroa. Tämä on (Suomenkin mittapuulla) hinta, jota voi pitää edullisena tämänkaltaisesta kirjoituskonevanhuksesta.

Ulkomailla vastaavien koneiden hinnat näyttävät lähtevän muutamasta kymmenestä dollarista ja päätyvät lähelle tuhatta dollaria. Keskihinnat 20-, 30- ja 40- luvun kirjoituskoneille näyttävät olevan 100- 200 dollarin kieppeillä. Suomessa olen nähnyt saman aikakauden kirjoituskoneita lähtien 50 eurosta ja päätyen noin 150 euroon kunnosta riippuen.

Suomessa vanhojen kirjoituskoneiden arvostus ei näytä olevan erityisen korkealla. Vanhojen kirjoituskoneiden suosio on kuitenkin aavistuksen noussut nykyään. Amerikassa kirjoituskoneille on jopa oma keräilijäkuntansa.

Kotiin tuotaessa kone oli melkoisen likainen, mutta muuten toimintakuntoinen. Puhdistin koneen perin pohjin. Se ei ollut mitenkään vaikeaa ja onnistuu varmasti keneltä tahansa. Puhdistamiseen tarvittiin vain pölynimuri, rättejä, öljyä ja aikaa muutaman tunnin verran. Paineilmakompressori nopeutti työtä melkoisesti. Nyt kone kiiltää kuin uusi ja on muutoin kunnossa, lukuun ottamatta kuivunutta mustenauhaa.

Kone löysi paikkansa eteisestä tukevan vanhan puuarkun päältä, jossa se tervehtii sisään tulevia vieraita. Laitan koneeseen pian uuden mustenauhan ja paperia. Vieraat voivat sitten käydessään kirjoittaa nimensä koneella. Tästä tulee hyvä vieraskirja!

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon että Resident Evil- kauhupelisarjan perinteeksi muodostunut tallennuspisteissä oleva kirjoituskone on lähes identtinen Royal 10- mallin kanssa. Pelintekijät ovat varmasti käyttäneet Roayl 10:tä mallinaan. Tämä vinkkinä Resident Evil- faneille.

Royal 10- kirjoituskoneita on ollut jonkin verran käytössä ainakin suomalaisissa oppilaitoksissa ja toimistoissa, joten niitä saattaa yhä löytää.

Saman aikakauden kirjoituskonemerkeistä Royalin lisäksi kuuluisimpia ja hienoimpia ovat mielestäni Underwood, Remington ja Continental. Royal no. 10 mallia ovat monet kuitenkin pitäneet luotettavimpana ja arvostetuimpana koskaan rakennettuna kirjoituskoneena, mielestäni se on myös kaunein niistä.

Linkkejä:
http://machinesoflovinggrace.com
http://www.typewritermuseum.org



Kommentit

  1. Löysin samanlaisen mutta pitkätelaisen varastostamme. Mekaniikka ja muutenkin osat on ehjiä. Heti alkoi kiinnostaa sen puhdistaminen ja kunnostaminen. Näköjään jopa osia saa eBaysta tarvittaessa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Erään miekan outo tarina

Joskus antiikkiesine, joka ensi silmäyksellä näyttää tunnistettavalta, osoittautuu joksikin muuksi. Näin kävi tämän miekan tapauksessa. Veljeni osti tämän miekan melko edullisella hinnalla nettihuutokaupasta.  En ole historiallisten teräaseiden spesialisti. Joskin verran minulla kuitenkin on tietoa myös tältä saralta. Tutkin miekkaa veljeni pyynnöstä ja koitin selvittää, millaisesta miekasta oli kysymys. Ensimmäinen silmäys Minusta miekka näytti nopean tarkastelun perusteella 1800- luvun jalkaväen tai tykistön lyhyeltä sapelilta. En kuitenkaan ollut tästä aivan varma. Googlailin hetken aikaa lisää tietoa. Tämän pikaisen tutkimuksen jälkeen selvisi, että miekka näytti olevan briquet - tyylinen lyhyt jalkaväen sapeli. Sapelityyppi kehitettiin Ranskassa 1700- luvun lopulla ja yleistyi Napoleonin sotien aikana. 1800- luvun aikana sapeli tuli laajalti käyttöön myös muissa Euroopan armeijoissa. Miekka ja huotra samassa kuvassa Miekan kahva näytti edustavan erityisen hyvin briquet- tyylisen s

Vanhat sähköhoitolaitteet

Tässä postauksessa esittelen hieman kummallisempia härveleitä. Tällä kertaa aiheena on antiikkiset sähköhoitolaitteet.  Tässä on Jnnerva- merkkinen sähköhoitolaite 20- luvulta. Näitä laitteita kutsuttiin englanniksi nimellä Violet Ray Machine. Suomenkielistä vastinetta nimelle en ole löytänyt. Useimmat aikanaan Suomeen tuodut laitteet on valmistettu Saksassa. 1800- 1900- lukujen vaihteessa sähkö oli uusi ja mielikuvitusta kiihottava asia. Sähkön voimaan uskottiin tuolloin kuin somen kaikkivoipaisuuteen reilu sata vuotta myöhemmin. Ihan tarkkaan ei tuolloin tiedetty, mitä sähkö oli ja mitä kaikkea sillä oikein voidaan saada aikaan. Siispä sähköä tarjottiin myös parannuskeinoksi mitä moninaisimpiin vaivoihin kaljuuden hoidosta kihtiin.  Tässä alla on varhaisempi sähköhoitolaite. Tämän kaltaiset laitteet yleistyivät 1800- luvun jälkipuoliskolla ja olivat suosittuja 1900- luvun alkuun. Varhaisempi laite noin 1900- luvun alusta. Tämä toimi alkeellisella paristolla. Sitä vanhemmat laitteet k